Happy in Cook

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Καφές vs. τσάι: Τα υπέρ και τα κατά

Καφές vs. τσάι: Τα υπέρ και τα κατά

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο μια κρύα, χειμωνιάτικη μέρα από ένα ζεστό ρόφημα. Εκτός από την ανακούφιση που μας δίνουν, τα ζεστά ροφήματα αναπληρώνουν και πολύτιμα υγρά του οργανισμού.

Ο καφές και το τσάι είναι αναμφίβολα τα δύο δημοφιλέστερα ζεστά ροφήματα.

Ποιο πρέπει να επιλέξουμε και γιατί;

Καφές

Τα υπέρ: Η καφεΐνη μας τονώνει και μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα ενισχύει την πνευματική και σωματική απόδοση και μας φτιάχνει τη διάθεση. Τόσο ο κανονικός καφές όσο και αυτός χωρίς καφεΐνη περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα, προλαμβάνουν τους θρόμβους και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA.

Τα κατά: Περίπου 240 γραμμάρια καφέ περιέχουν 100 ml καφεΐνη. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης είναι 400 ml την ημέρα. Ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού στην καφεΐνη, η υπέρβαση αυτής της ποσότητας μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, να διακόψει τον ύπνο ή να οδηγήσει σε αστάθεια του καρδιακού παλμού.

Τσάι

Τα υπέρ: Τα αντιοξειδωτικά και άλλες σύνθετες ουσίες που περιέχει το τσάι μπορούν να μας προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την οστεοπόρωση και τη νοητική κατάπτωση. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται άμεσα με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα κατά: Το γάλα και οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης στο τσάι μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου